Logo Kantoormeubelland

Normen voor bureaustoelen

NEN-EN 1335 en NPR 1813

Omdat mensen in Europa behoorlijk van lengte verschillen is in Europa een norm gemaakt voor bureaustoelen, de NEN-EN 1335. Deze norm zegt iets over de maatvoering van de bureaustoel. Omdat Nederland een smeltkroes van diverse culturen is zijn hier de maatverschillen tussen mensen onderling wel heel extreem. Niet iedere bureaustoel kan dan zomaar worden ingezet. Om dit probleem te ondervangen is een extra praktijkrichtlijn gemaakt, de NPR 1813. Ook hier gaat het weer om een richtlijn voor de maatvoering van bureaustoelen.

De arbeidsinspectie geeft echter aan dat de werkgever de werknemer een passende bureaustoel ter beschikking moet stellen en spreekt daarbij niet over normeringen.
Het kan heel goed zijn dat iemand met een extreme lengte of gewicht niet op een ‘norm’ bureaustoel past. Op zo’n moment is het zaak voor deze mensen speciaal op zoek te gaan naar een passende bureaustoel. De norm voor bureaustoelen is met name handig als er voor een groot aantal werknemers bureaustoelen moet worden aangeschaft. Bij de aanschaf van een ‘norm’ bureaustoel weet je zeker dat ca. 95% van de bevolking op deze bureaustoel kan zitten. Uiteraard na het goed instellen van de betreffende bureaustoel.

In de praktijk blijkt dat 85% van de mensen niet weet waar de knoppen aan de eigen bureaustoel nu eigenlijk voor dienen. Vraag maar eens naar de functie van de draaiknop onder aan de zitting van de bureaustoel. Om deze reden geeft Kantoormeubelland gebruiksinstructie bij het leveren van de bureaustoelen.

Voor de goede orde: de norm NEN EN 1335 of de NPR 1813 zeggen helemaal niets over de kwaliteit of het comfort van de bureaustoel. Het is dan ook aan te bevelen voor de aanschaf van een bureaustoel eerst proef te zitten in een showroom. In de showroom van Kantoormeubelland treft u meerdere merken en typen bureaustoelen aan en is het onder voorwaarden mogelijk een bureaustoel op proef te plaatsen.

Bij bureaustoelen geldt net zoals bij andere investeringsgoederen (denk bijvoorbeeld aan een matras) alle waar is naar zijn geld en op tijd vervangen.

Een kwalitatief goede bureaustoel werkt preventief doordat het klachten aan rug, schouders en nek kan helpen voorkomen. Uiteraard alleen als de betreffende bureaustoel dan ook goed op de gebruiker is ingesteld .

NEDERLANDSE NORM VOOR BUROSTOELEN.

De Nederlandse praktijkrichtlijn voor kantoorstoelen de NPR 1813 is herzien. Deze praktijkrichtlijn vervangt samen met de Europese norm NEN-EN 1335 de Nederlandse norm voor kantoorstoelen NEN 1812 uit 2000. Klik hier voor onze NPR stoel.

NPR 1813 van januari 2003 geeft aan hoe de Europese norm in Nederland wordt toegepast. In het kader van Europese harmonisatie van kantoorstoelen heeft NEN 1812 plaatsgemaakt voor NEN-EN 1335 1, 2 & 3.

Sinds juni 2000 kennen wij de Europese norm voor kantoormeubelen en kantoorstoelen CEN 1335. In Nederland heet deze norm NEN-EN 1335 en deze bestaan uit de volgende onderdelen:

  • NEN-EN 1335
  • Deel 1: afmetingen
  • Deel 2: veiligheidseisen
  • Deel 3: veiligheidsbeproevingen

Met de introductie van NPR 1813 is de Nederlandse norm voor kantoorstoelen NEN 1812 niet meer van kracht.

Bij het kiezen van een goede kantoorstoel wordt aanbevolen tenminste te voldoen aan de NEN-EN 1335. Alleen een gecertificeerd testinstituut mag en kan bureaustoelen beoordelen en testen volgens deze norm. In Nederland is TNO het testinstituut dat bureaustoelen onderzoekt, test en rapportages opstelt.

In Duitsland is het Landes Anstalt (LGA) het gecertificeerde testinstituut. Voor Duitse stoelen treft u dan ook het label aan met het zogenaamde GS logo dat staat voor Geprufte Sicherheit (geteste betrouwbaarheid).

Extra info:

Na onderzoek is gebleken dat mensen die 72 jaar worden gemiddeld 38 jaar van het leven zittend hebben doorgebracht. We zitten op de rand van het bed, gaan in auto, bus of trein naar het werk en balen dan als we moet staan. Vervolgens zakken we op onze bureaustoel en gaan aan het werk. Na 17.00 uur weer in auto, bus of trein en ‘s avond thuis op de eigen Leen Bakker of Ikea bureaustoel weer achter de computer.

Omdat mensen niet gemaakt zijn om langdurig stil te zitten is het zeer belangrijk dat ons lichaam tijdens het ‘zakelijk’ en deels ‘privé’ zitten achter het beeldscherm beschikken over een bureaustoel die ons lichaam op een natuurlijke manier ondersteunt.

Bij het zitten op een bureaustoel is het belangrijk dat de natuurlijke S-vorm van de ruggengraat voldoende ondersteund wordt. Helaas beschikt niet iedere bureaustoel over een verstelbare lendensteun waarmee individueel de ondersteuning aangepast kan worden.

Bij het zitten op de bureaustoel is het van belang met de voeten plat op de grond te zitten in een hoek van 90 graden of iets meer. De armen hangen af en steunen op de armleggers van de bureaustoel. De hoogte van het bureau dient aangepast te worden aan de hoogte van de armen, ook deze maken een hoek van ca. 90 graden.

© 2024 Kantoormeubelland B.V.  Model- en prijswijzigingen voorbehouden.
Alle prijzen op deze site zijn exclusief 21% BTW tenzij anders vermeld. Op alle verkoop via deze site zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Let op: er is géén geldige postcode ingevuld.
blabla.
Annuleer

+ Toon meer
- Toon minder